Slovensko je momentálne v produkcii vajec sebestačné

26.12.2012 Bratislava

Bratislava 26. decembra (TASR) – S produkciou vajec na Slovensku podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) momentálne nie je problém.

"Sme sebestační aj po zavedení tzv. obohatených klietok, pretože zvýšenie výrobnej kapacity sa riešilo pridaním poschodí s klietkami alebo vystavaním hál tak, aby potrebný objem výroby vajec pre spotrebu zostal na Slovensku zachovaný," uviedol pre TASR riaditeľ ÚHS Daniel Molnár.

Informoval, že v SR k prerobeniu klietok na tzv. obohatené, ktoré požadujú predpisy EÚ, došlo ešte vlani. "Všetky súvisiace investície sa uskutočnili teda ešte v minulom období. Dosah je však ten, že firmy, ktoré si na investície zobrali úvery, ich musia splácať. Určitou pomocou pre ne bolo, že cena vajíčok na Slovensku sa na začiatku roka 2012 dostala nad úroveň nákladov. Firmy sú teda schopné splácať jednak úvery a aj úroky z nich," spresnil.

Únia hydinárov Slovenska je stavovská, dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny i producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 27 členov.
 

Vyberte región